Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Ψηφιακές πρακτικές για την προβολή και την προώθηση του τουρισμού στο νομό Αχαΐας

| Εκτύπωση |
   Τρίτη, 16 Μάρτιος 2010 10:30

Η διεθνής οικονομική συγκυρία με τη βαριά ύφεση που διανύουν στο σύνολό τους οι αγορές παγκοσμίως αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την τουριστική αγορά με τις πρώτες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 12% περαιτέρω πτώση της ζήτησης, σε ότι αφορά το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα για τη σαιζόν 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ακαδημίας Τουριστικών Μελετών & Ερευνών. Τα στοιχεία αυτά, αποτελούν μάλιστα και τα πιο ευοίωνα από τις σχετικές μελέτες.

Εάν προστεθεί στο παραπάνω και ο συνεχώς αυξανόμενος εσωτερικός ανταγωνισμός από γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η ανάγκη ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού και η χρησιμοποίηση όλων των παρεχόμενων τεχνολογικών μέσων που βοηθούν στην ανάδειξή του, δεν είναι μια πολυτέλεια για τη Αχαΐα αλλά μία αναγκαιότητα.

Οι τουρίστες στους οποίους θα πρέπει να στοχεύει η Αχαΐα ως προορισμός, πλέον είναι ευαισθητοποιημένοι και κάνουν τις επιλογές τους με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από ότι τις έκαναν πριν από λίγα χρόνια. Επιπλέον, μέσα από τις επιλογές του εναλλακτικού τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, πολιτισμικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός) μπορούν να δοθούν και λύσεις στο κεντρικό πρόβλημα της -εποχικότητας- του τουριστικού προϊόντος που αντιμετωπίζει η Αχαΐα. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για να αποδεσμευθεί η Αχαΐα από το μαζικό μοντέλο του -ήλιος-θάλασσα-, το οποίο φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς. Με άλλα λόγια επιβάλλεται να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αχαΐας, πολύ περισσότερο μάλιστα την κρίσιμη αυτή περίοδο, απόρροια των διεθνών οικονομικών συγκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, το διαδίκτυο και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τις επιστήμες από το χώρο της Γεω-πληροφορικής - όπως Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού/GPS, Δορυφορική Τηλεπισκόπηση/Remote Sensing, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών/ GIS, μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά μέσα προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος (Διαφήμιση στα ΜΜΕ και Τουριστικές Εκθέσεις).

Η προτεινόμενη πράξη προσφέρει ένα καινοτομικό ολοκληρωμένο σύστημα προβολής και προώθησης μέσω του διαδικτύου του τουριστικού προϊόντος της νομαρχίας Αχαΐας, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής από το χώρο της Γεω-πληροφορικής επιστήμης. Στο σύστημα θα συγκεντρωθούν και θα εισαχθούν όλες οι πληροφορίες τουριστικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νομού Αχαΐας που διαθέτει η Νομαρχία, ενώ θα προστεθούν σε αυτό και χαρτογραφικά δεδομένα (δορυφορική εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης, όρια δήμων, οδικό δίκτυο και ψηφιακό μοντέλο εδάφους). Οι πληροφορίες αυτές θα κατηγοριοποιηθούν έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες από τους επισκέπτες του συστήματος, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα on-line γεωγραφικού εντοπισμού υψηλής ακρίβειας όλων των περιεχομένων πληροφοριών, μέσα από ένα ελκυστικό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον.

Το διαδικτυακό σύστημα θα εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες και υπηρεσίες που διαθέτει η Νομαρχία Αχαΐας, ενώ παράλληλα θα οργανώσει το σύνολο αυτών και θα τις παρουσιάσει προάγοντας συγκεκριμένες θεματικές ενότητες τουρισμού για το νομό (οικοτουρισμός-αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός και πολιτισμικός τουρισμός). Ενδεικτικά, πέρα από τους κλασικούς θαλάσσιους προορισμούς, θα περιγραφούν και θα απεικονιστούν γεωγραφικά τουριστικές διαδρομές όπως, διαδρομές σε οικοτόπους (υδροβιότοποι, ποτάμια, λίμνες), διαδρομές στα θρησκευτικά μνημεία του νομού (όπου θα μπορούν να παρατηρηθούν οι βυζαντινές εκκλησίες), διαδρομές όπου θα μπορούν να παρατηρηθούν τα αρχαία μνημεία της περιοχής, κ.α.

Το προτεινόμενο διαδικτυακό σύστημα τουριστικής προβολής και προώθησης θα συνδυάζει αρμονικά τις τουριστικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πληροφορίες με τους χάρτες για τους τουριστικούς προορισμούς της Αχαΐας, ενώ ο τρόπος με το οποίο θα αναπαρίστανται τα χαρτογραφικά δεδομένα θα αναδεικνύει την αξία της γεωγραφικής πληροφορίας και θα κάνει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα την επισκόπηση όλων των περιεχομένων του.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα θα παρέχει την πρόσβαση σε πολύ υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες του νομού Αχαΐας οι οποίες θα εμφανίζονται on-line σαν υπόβαθρα στα διανυσματικά χαρτογραφικά δεδομένα (όρια δήμων, οδικό δίκτυο). Το ίδιο θα παρέχει λειτουργίες δισδιάστατης και τρισδιάστατης πλοήγησης στο γεωγραφικό χώρο του νομού Αχαΐας, λειτουργία ολοκλήρωσης με την παγκοσμίως γνωστή εφαρμογή Google Earth, λειτουργία bookmarking, λειτουργία αναζήτησης με βάση χωρικά και χρονικά κριτήρια, λειτουργία εύρεσης βέλτιστης διαδρομής με δυνατότητα downloading των διαδρομών σε format αναγνώσιμα από τις συσκευές δορυφορικής πλοήγησης των οχημάτων (GPS navigators) αλλά και λειτουργία εκτύπωσης όλων των πληροφοριών.

Επιπλέον, το σύστημα θα προσφέρει ένα σύνολο διαδραστικών υπηρεσιών που θα διευκολύνει όλους τους τοπικούς φορείς της τουριστικής βιομηχανίας να είναι σε επαφή με τους επισκέπτες και μεταξύ τους, ενθαρρύνοντάς τους στο να συμβάλουν και να τηρούν ενημερωμένο το περιεχόμενό του.

Το σύστημα θα παρέχει επίσης διαχειριστικά εργαλεία για την εύκολη δημοσίευση και διαχείριση των περιεχομένων, την διαχείριση των υπηρεσιών, τη διαχείριση των εγγεγραμμένων χρηστών και την ανάκτηση των στατιστικών πληροφοριών.

Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική, στην ιταλική, στην αγγλική και στην γερμανική γλώσσα.

Το σύνολο των υποσυστημάτων και των δεδομένων του έργου θα έχουν ανοιχτή αρχιτεκτονική ώστε να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και η δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων, ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ιδιόκτητες τεχνολογικές επιλογές και λύσεις.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές θα συμμορφώνονται κατ' ελάχιστον με το πρότυπο Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) στο επίπεδο προσβασιμότητας ΑΑ, προκειμένου να μην αποκλείονται ΑμεΑ.

Δείτε ένα απόσπασμα των εξαιρετικών δυνατοτήτων του προγράμματος αυτού που έχει αναπτυχθεί για την περιοχή Puglia της Ιταλίας.

Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο video κάνοντας κλικ εδώ.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Ψηφιακές πρακτικές για την προβολή και την προώθηση του τουρισμού στ...

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

SP_WEATHER_

°C

Ψαθόπυργος

SP_WEATHER_

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;