Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Επιστολή του Συλλόγου σχετικά με την οριοθέτηση αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας

| Εκτύπωση |
   Κυριακή, 04 Μάρτιος 2012 12:18

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθόπυργου επανέρχεται σε ένα αίτημα που έχει υποβάλλει από το 2010 στον Δήμο Ρίου και αφορά στην δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στον Ψαθόπυργο. Το αίτημα αυτό συγκέντρωσε υπογραφές 300 κατοίκων του Ψαθόπυργου και τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρίου. Με την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής για την τοπική αυτοδιοίκηση (Ν. 3852/2010) ο Δήμος Ρίου εντάχθηκε ως δημοτική ενότητα πλέον στην Δήμο Πατρέων.

Σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Πατρέων πριν ένα χρόνο στο οποίο εκτός από το σύλλογό μας συμμετείχε το Τοπικό Συμβούλιο, και οι Πρόεδροι ερασιτεχνών και Επαγγελματιών Αλιέων συζητήσαμε για τις προθέσεις της Δημοτικής αναφορικά με το παραπάνω θέμα. Πράγματι δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χωροθέτηση αλιευτικού καταφυγίου και μας δώσατε ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μας.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με σχετική επιστολή του ζήτησε την χωροθέτηση τουριστικών λιμένων και καταφυγίων. Επίσης με την υπ αριθμ. 188/15-9-2011 απόφασή της η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ενέταξε το πλήρες χαρτοφυλάκιο μικρών λιμένων και μαρίνων στον Νόμο 3042/2002 και όλες οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα διέπονται από τις αποφάσεις της Επιτροπής αυτής η οποία θα ενεργεί με την βοήθεια χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Κύριε Δήμαρχε από τα παραπάνω προκύπτει ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκινήσουμε και να μετουσιώσουμε σε πράξη την ιδέα μας αλλά και την δική σας επιλογή να γίνει ένα αλιευτικό καταφύγιο στην δημοτική ενότητα του Ρίου και ειδικότερα στον Ψαθόπυργο.

Γνωρίζετε πολύ περισσότερο από εμάς την αναπτυξιακή δυναμική που έχουν τέτοιες επιλογές αφού εσείς με τους συνεργάτες σας αναβαθμίσατε την αντίστοιχη λιμενική περιοχή της Πάτρας.

Ο Ψαθόπυργος είναι ένας τόπος όπου η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία δίνει ζωή και δουλειά σε περισσότερο από το 35% των οικογενειών, ενώ αν λάβουμε υπόψη μας και τα συσχετιζόμενα με την αλιεία επαγγέλματα (επισκευές, προμήθειες, εστιατόρια κλπ) το ποσοστό αυτό ξεπερνάει κατά πολύ το 60%. Επίσης στον Ψαθόπυργο ελλιμενίζονται περισσότερα από 30 επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη (μικρά και μεσαία). Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τα σκάφη των επισκεπτών, ο αριθμός μπορεί να είναι και διπλάσιος.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο Ψαθόπυργος είναι πράγματι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι . Όλα τα ταξιδιωτικά έντυπα τον παρουσιάζουν ως ένα γραφικό και παραδοσιακό ψαροχώρι που το βασικό εισόδημα των κατοίκων του προέρχεται από επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την θάλασσα.

Επομένως η χωροθέτηση αρχικά αλλά και η κατασκευή ενός τέτοιου έργου αλλάζει τελείως την εικόνα και την τοπική αναπτυξιακή δυναμική, δημιουργεί εισόδημα σε πάνω από 800 άτομα, θέσεις εργασίας σε πολλούς νέους και νέες από την ευρύτερη περιοχή και δημιουργείται ένα αναπτυξιακός πόλος που θα αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Περιμένουμε επομένως την επιλογή σας αυτή και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

 

Με εκτίμηση
Εκ μέρους του ΔΣ.
ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου
Δημήτριος ΚαραβίδαςΣυνημμένα αρχεία: Αλιευτικό καταφύγιο στον Ψαθόπυργο

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Επιστολή του Συλλόγου σχετικά με την οριοθέτηση αλιευτικών καταφυγί...

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

SP_WEATHER_

°C

Ψαθόπυργος

SP_WEATHER_

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;