Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Δημοπρατείται το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο, μήκους 6 χιλιομέτρων

| Εκτύπωση |
   Κυριακή, 22 Απρίλιος 2012 23:16

Δημοπρατείται μέσα σε ένα τρίμηνο η κατασκευή του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο μήκους 6 χλμ. το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 80 εκατ. Με το έργο αυτό πλέον και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα συνδεθεί η Πάτρα (μέσω του τοπικού προαστιακού με το Ρίο και μέσω του εκεί σταθμού, με την Αθήνα. Επίσης για το όμορφο τόπο μας, τον Ψαθόπυργο, ένα ακόμα έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εϊναι η δημοπράτηση του τμήματος από Ροδοδάφνη έως Ψαθόπυργο στο σιδηροδρομικό άξονα Κόρινθος - Πάτρα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ, έχει μήκος 21,5 χλμ., συμπεριλαμβανομένης και της δίδυμης σήραγγας Παναγοπούλας (μήκους περίπου 5 χλμ. ανά κλάδο).Το έργο θεωρείται σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα ώστε το 2016, η διαδρομή Αθήνα-Αίγιο να πραγματοποιείται μόλις σε 1 ώρα και 35 λεπτά από δύο ώρες και 53 λεπτά που είναι σήμερα και η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα σε μία ώρα και 55 λεπτά από 3 ώρες και 34 λεπτά που είναι σήμερα.

Το έργο Συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13. Ο τίτλος του προκηρυσσόμενου έργου είναι "Κατασκευή υποδομής νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος από Χ.Θ. 91+500 έως Χ.Θ. 113+000 και Σήραγγας Παναγοπούλας" (Αριθμός Διακήρυξης 579)". Το αντικείμενο του έργου είναι: Η κατασκευή της υποδομής της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας (Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.) στο τμήμα από Χ.Θ. 91+500 έως τη Χ.Θ. 113+000 και των απαιτούμενων Σιδηροδρομικών και Οδικών Γεφυρών καθώς επίσης και η κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου με τις αντίστοιχες Άνω και Κάτω Οδικές Διαβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Ειδικότερα περιλαμβάνονται:

 • Η κατασκευή των χωματουργικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής σε όλο το μήκος αυτής μαζί με τη στρώση διαμόρφωσης χωματουργικών και του υποστρώματος επιδομής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
 • Η κατασκευή ή και αποκατάσταση καθέτων και παραπλεύρων, της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ., οδών συμπεριλαμβανομένων των μικρών τεχνικών και των έργων αποχέτευσης και αποστράγγισης ομβρίων αυτών.
 • Η κατασκευή των Σιδηροδρομικών Γεφυρών, Άνω και Κάτω Διαβάσεων οδών, πεζοδιαβάσεων, γεφυρώσεων ποταμών.
 • Η κατασκευή των μικρών τεχνικών, των μόνιμων και προσωρινών τοίχων αντιστήριξης, πασσαλότοιχων κλπ της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
 • Η κατασκευή των αναγκαίων προσωρινών παραλλαγών της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής.
 • Η κατασκευή έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. καθώς και την αποκατάσταση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, όπου αυτό διακόπτεται από τις εργασίες κατασκευής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.
 • Η κατασκευή της δίδυμης Σιδηροδρομικής Σήραγγας (Σ.Σ.) Παναγοπούλας, των τεχνικών εισόδου και εξόδου αυτής καθώς και της σήραγγας ενδιάμεσης προσβολής.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε τριάντα έξι (36) ημερολογιακούς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθοπύργου χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή και θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία εξέλιξης του έργου αυτού.Είναι μια εξέλιξη που επί τρία χρόνια και με συνεχή υπομνήματα ζητούσε την έναρξη της κατασκευής του έργου. Γνωρίζαμε ότι ποιο εύκολα θα συνδεθεί ο Ψαθόπυργος με την Αθήνα παρά με τον προαστιακό της Πάτρας.

Έτσι πλέον ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας προχωράει και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα και πριν το τέλος του 2016.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Δημοπρατείται το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο, μήκους 6 χιλιομέτρων

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

SP_WEATHER_

°C

Ψαθόπυργος

SP_WEATHER_

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;