Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Καλλικράτης - Μέρος Γ'

| Εκτύπωση |
   Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2010 18:47

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους από της γενέσεώς του και ανατρέπει διοικητικά σχήματα και πραγματικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί σταδιακά στη διάρκεια μακρού χρόνου και επιβιώσει σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Ένα πρόγραμμα το οποίο χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει αποφασιστικά, καθοριστικά, το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, του κράτους, άρα κατ' επέκταση και της κοινωνίας και των πολιτών.

Το σχέδιο του κειμένου, που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Δευτέρα 12 Απριλίου 2010, αποτελείται από 12 κεφάλαια και 292 σελίδες. Δεν περιλαμβάνει, τουλάχιστον στην παρούσα του έκδοση, την χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ A βαθμού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθοπύργου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση - διαβούλευση για την νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης επέλεξε να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας αναφορικά με αυτή την σημαντική εξέλιξη.

Επιλέξαμε να ενημερώσουμε παρουσιάζοντας τόσο το επίσημο κείμενο της διαβούλευσης όσο και τις ομιλίες του αρμόδιου υπουργού.

Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθόπυργου παρουσιάζει μέσα σπό την ιστοσελίδα του το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα (πατήστε εδώ) καθώς και μελέτη του ΙΤΑ που αφορά την χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ (πατήστε εδώ) και η οποία θα αποτελέσει πιθανά την πλατφόρμα του χωροθεσίας των νέων ΟΤΑ Α βαθμού που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου, όταν ψηφιστεί (περίπου στο τέλος Μαΐου 2010).

Σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο αυτό παρουσιάζει, κατά την άποψή μας ορισμένες σημαντικές καινοτομίες:

 • Το δικαίωμα πλέον του εκλέγεσθαι στα αυτοδιοικητικά έχουν πλέον και οι νέοι από 18 ετών και πάνω. Ελπίζουμε αυτό να μην μείνει μόνο γράμμα του νόμου. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει πρόβλεψη για ποσόστωση συμμετοχής νέων έως 30 ετών στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
 • Σημαντική καινοτομία είναι το άρθρο 4 του προσχεδίου που καθορίζει την σχέση των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης με την εξής φράση «Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με το συντονισμό κοινών δράσεων».
 • Καθοριστικό σημείο το προσχεδίου είναι η σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης (Κεφ. Ε του προσχεδίου) που ίσως είναι μια πραγματική κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων που η κεντρική εξουσία έχει εκχωρήσει στην τοπική και ασκούνται.

Όπως είπαμε το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει και τα όρια των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν σε εφαρμογή του.

Αναφορικά με το μέλλον του Δήμου Ρίου μπορείτε να δείτε την άποψη του Συλλόγου μας πατώντας εδώ.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Καλλικράτης - Μέρος Γ'

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;