Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου

| Εκτύπωση |
   Τρίτη, 20 Απρίλιος 2010 18:49

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως πως δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για την επιστροφή άλλων θησαυρών του Μουσείου. Οι υποστηρικτές της επιστροφής από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η περίπτωση των μαρμάρων είναι μοναδική, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός εθνικού μνημείου.

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τα λόγια και την φωνή της Μελίνας Μερκούρη που ως Υπουργός Πολιτισμού είχε επίσημα διατυπώσει το Ελληνικό Αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών μας;

«Τί σημαίνει ο Σαίξπηρ για την Αγγλία;

Ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου;

Τί σημασία έχει το Ταζ Μαχάλ για την Ινδία;

Η Καπέλα Σιξτίνα για την Ιταλία;

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας. Είναι η ταυτότητα μας.

Είναι ό, τι μας συνδέει με το Ελληνικό Θαύμα.

Είναι δημιουργίες συνώνυμες με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

... πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία .Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας...»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαθόπυργου συμμετέχει στην καμπάνια αυτή γιατί θεωρεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ύψιστη εθνική και πολιτιστική υπόθεση.

Η καμπάνια μας δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών.

Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.

Eμείς οι χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο σκοπός μας μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.

Πιστεύεις ότι είναι δίκαιο;

Αν ναι, βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.

Πες το δικό σου: "BRING THEM BACK!?"

Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διαδήλωση στην επίσημη σελίδα της http://www.bringthemback.org και στηρίξτε την προσπάθεια και την πρωτοβουλία αυτή μεταφέροντας το μήνυμα αυτό όσο πιο πολύ μακρυά και σε όσους πιο πολλούς φίλους μας μπορούμε.

Παγκόσμια.

Γιατι η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα είναι παγκόσμια και γιατί τα παγκόσμια μνημεία δεν ανήκουν σε σκοπιμότητες.


 

The British Museum hosts thousands of pieces of Greek antiquities.

According to historical developments, the British Museum does not seem willing to lose one of its famous exhibits, while officially asserts that does not want to set a precedent for the return of other treasures of the museum. On the other hand, proponents of the return reply that the case of Parthenon marbles is unique, since they constitute an integral part of a national monument.

How can we forget the words and the voice of memorable Melina Mercouri, who as Minister of Culture has officially made the Greek request for the return of our sculptures?

?What does Shakespeare for England mean?

The Cathedral of St. Paul?

What is the significance of Taj Mahal for India?

The Sistine Chapel in Italy?

The Parthenon Marbles are our pride. It's our identity.

It is what connects us to the Greek Miracle.

Parthenon Marbles are creations byword for concepts of democracy and freedom.

... you should understand what the Parthenon Marbles mean to us. They are our pride. They are our sacrifices. They are the supreme symbol of kindness. They are also a tribute to the democratic philosophy. They are our ambition and our name. They are the essence of our Hellenism ....?

The Cultural Association of Psathopyrgos involved in the campaign because it considers the return of the Parthenon sculptures as a highest national and cultural affair.

Our campaign never asked the return of them.

We demand the return of the Parthenon Marbles to Greece in order to reunite the Monument.

As internet users, we have the power and we are able to activate the world public opinion.

Our goal can be achieved by this way.

Do you think it is fair?

If so, please help to become real.

Tell your: "BRING THEM BACK!"

Visit the official online demonstration page http://www.bringthemback.org and support this effort and initiative by carrying this message as much away and to as many friends as we can.

World-wide.

Because history of the Parthenon sculptures is global and because the world monuments do not belong to any tendentiousness.

 


Δείτε το σχετικό βίντεο της καμπάνιας από εδώ:

Get Adobe Flash player
ή επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου: Bring Them Back.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανέ...

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;