Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ι. Δημαρά

| Εκτύπωση |
   Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2012 17:51

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού αφημένη έξω από το παλιό κοινοτικό γραφείο. Ένα σύμβολο μιας εποχής και ενός τρόπου ζωής. Αυτό ακριβώς το σύμβολο ο Σύλλογός μας, χωρίς χρηματοδότηση από τον Δήμο, μόνο με τους πόρους από την αγάπη των κατοίκων του Ψαθόπυργου, είχε αποφασίσει να το καθαρίσει και να το αναδείξει (με ειδικό φωτισμό) μέσα στο τρέχοντα χρόνο.

Βλέπετε τα οικονομικά μας ως σύλλογος δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε δαπάνες άλλου χαρακτήρα, δίνοντας προτεραιότητα στο μείζον πρόβλημα της εποχής μας, την φτώχεια.

Κύριε Δήμαρχε,

Αναίτια δυστυχώς, χωρίς σκοπό, όραμα, προοπτική, σαν καπρίτσιο, ή σαν μαγκιά κάποιων, αυτό το σύμβολο ξεριζώθηκε από τον Ψαθόπυργο. Και με την δικαιολογία ότι θα μπει σε ένα μουσείο του Πανεπιστήμιου Πατρών κάποιοι ξερίζωσαν από τον τόπο μας και την αξιοπρέπεια. Κανείς από αυτούς που είχαν αυτή την ¨φαεινή ιδέα¨δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, εμάς τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον ίδιο τον κόσμο του Ψαθόπυργου.

Στην λογική μας αλλά και στην αξιοπρέπειά μας δεν χωράει ότι υπήρχε οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Και ελπίζουμε πως δεν υπάρχει.

Η ενέργεια αυτή μας εκπλήσσει τόσο όπως έγινε αλλά και γιατί έγινε. Ρωτήστε αυτούς που αναφέρονται στην από 10-1-2012 επιστολή -αναφορά του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ψαθόπυργου κ. Γιώργου Καραμπούλα για το ίδιο θέμα, να σας εξηγήσουν την κίνησή αυτή. Στην δικιά μας λογική δεν υπάρχει ερμηνεία.

Επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα στον τόπο μας και είπαν να βάλουν τον Ψαθόπυργο στο "μουσείο".

Η ενέργεια αυτή μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί εσείς προσωπικά μας έχετε δείξει ότι σέβεστε και υπολογίζεται σύμβολα και θεσμούς.

Περιμένουμε μια απάντηση. Μια πειστική απάντηση που θα μας εξηγεί την πράξη αλλά και την συμπεριφορά αυτών που "εξ ονόματός σας" πράττουν.

Με τιμή,
Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου

Δημήτριος Καραβίδας

 

 


 

 

Η επιστολή σε μορφή αρχείου pdf.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τελευταία νέα Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ι. Δημαρά

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;