Χρήσιμες πληροφορίες
Ενημερωτικό σημείωμα
Βιβλίο επισκεπτών

 • σε μια από τις πιο φιλόξενες και όμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, πλάι στις καταπράσινες πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, βρίσκεται ο Ψαθόπυργος. Ο απόλυτος συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου, νησί και στεριά μαζί. Ιδανικός για χαλάρωση και αναζωογόνηση, με μαγευτική θέα στον Κορινθιακό, στη Στερεά Ελλάδα και στην πόλη της Ναύπακτου. Βρίσκεται μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη ζωή της Πάτρας, κοντά στα ιστορικά Καλάβρυτα αλλά και στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι οι Δελφοί και η αρχαία Ολυμπία.

 • Ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην ιστορική και σύγχρονη Ελλάδα.

  Στο Ψαθόπυργο μπορείς να γευτείς όλες τις εποχές του χρόνου όμορφους θαλασσινούς ψαρομεζέδες στα γραφικά του ταβερνάκια που καθρεφτίζονται μέρα – νύχτα στην θάλασσα. Το χειμώνα μπορείς να γευτείς την πιο νόστιμη και ονομαστή γαρίδα της περιοχής, μαγειρεμένη από γνήσια και ντόπια υλικά, με μεράκι και αφοσίωση στην παράδοση.

 • Μια παράδοση που έρχεται από χρόνια πολλά, όσα και η ιστορία του τόπου αυτού. Ένας τόπος που καταγράφεται στα ιστορικά βιβλία από το 13 αιώνα μ.Χ. και που, λόγω της θέσης του είχε σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολέμους και κυρίως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο ως λιμάνι διακίνησης στρατού και εφοδίων στο Αλβανικό μέτωπο. Στον κόλπο του «φιλοξενεί» το τραυματισμένο ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ από το ανελέητο σφυροκόπημα των γερμανικών stukas.

 • Ένα ναυάγιο που το τριγυρίζουν θρύλοι και παραδόσεις και που κάθε ανθρώπινη προσπάθεια ανέλκυσής του βρέθηκε αντιμέτωπή τους. Λες και το ΝΕΣΤΟΣ, εκεί που βρίσκεται στα 43μ. βάθος, να περιμένει τους «ψαγμένους» βουτηχτές του να το φωτογραφίσουν παρέα με κοπάδια από μαγιάτικα και άλλα πολύχρωμα ψάρια.

 • Περπατώντας στον παραλιακό του δρόμο του Ψαθόπυργου, πλάι στο κύμα, μπορείς να ονειρευτείς, να ξεχαστείς και να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης σχεδόν αναλλοίωτο. Τις Αυγουστιάτικες νύχτες το χρυσό και μεγαλοπρεπές φεγγάρι βγαίνει επιβλητικό μέσα από την θάλασσα για να παίξει πιο μετά, μαζί της, μέσα από χρωματισμούς που σε αναγκάζουν να ξεχαστείς, να ονειρευτείς, να ερωτοτροπήσεις με τις αναμνήσεις από το παρελθόν σου.

  Πιο ειδυλλιακός τόπος δεν γίνεται.

 • Ο Ψαθόπυργος βρίσκεται πάνω σε ένα κόλπο ιδανικό για θαλάσσιο αθλητισμό κάθε μορφής. Σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα, περπατώντας στο δρόμο που περνά μέσα από ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές, βρίσκεις την Ροδινή, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά και να ξεχαστείς στην μαγεία του τοπίου σε μια μεγάλη αμμουδιά από ψιλό βότσαλο εκεί μπροστά στην «Μαύρη Λίμνη», ένα έλος που αναφέρεται στην ιστορία ότι αποξηράνθηκε το 1903.

 • Ο Ψαθόπυργος μαζί με την Ροδινή έχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις απαιτητικών εκδρομέων.

  Στον Ψαθόπυργο κανείς δεν μένει παραπονεμένος!

| Εκτύπωση |

istoriko-simeioma-1

Ο Ψαθόπυργος και παλιότερα Ζαχουλίτικα ή Ζαχουλιώτικα είναι ένα χωριό 16,4χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας. Οι Ζαχουλίτες κάτοικοι προέρχονται από τον Δήμο Ευρωστίνης του νομού Κορινθίας. Κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και μέχρι την παραλία, υπήρχε έλος στο οποίο διαβιούσαν βδέλλες που αλιεύονταν από τους περιοίκους είτε για θεραπευτική χρήση είτε για εμπόριο. Το 1903 το έλος αποξηράθηκε με μέριμνα των περίοικων και το έδαφος καλύφθηκε από σταφιδάμπελα, Η στενή παραλιακή πεδιάδα, που εκτείνεται από την Αιγιάλεια μέχρι την Πάτρα, διακόπτεται από τον όρμο Ερινεού έως τον όρμο του Ψαθοπύργου από το βουνό Ζήρια, το οποίο αποτελεί προέκταση του όρους Παναχαϊκού και υψώνεται σχεδόν μέχρι και την ακτή. Από τον Ψαθόπυργο η στενή παραλιακή πεδιάδα συνεχίζεται για 16χλμ ακόμα, συνεχώς διευρυνόμενη μέχρι και την Πάτρα. Από τα έλη που υπήρχαν ένα μικρό ανώνυμο, περίπου 50μ. από την τελευταία οικία στην ανατολική πλευρά του Ψαθοπύργου, εκτάσεως 10 στρεμμάτων δεν υπάρχει πια, ενώ ένα άλλο επίσης μικρό έλος σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο, εκτάσεως 15 στρεμμάτων, εκτείνεται στην παραλιακή γραμμή του Ψαθοπύργου και ονομάζεται Μαύρη Λίμνη. Πάντως τα νερά της βροχής λιμνάζουν ακόμη και σήμερα κατά τους χειμερινούς μήνες στην τοποθεσία του Ψαθοπύργου. Το βάθος της θάλασσας στον όρμο του Ψαθοπύργου, εκεί όπου η στεριά σχηματίζει ένα γραφικό ορθογώνιο τρίγωνο, στην βόρεια πλευρά του οποίου εκτείνονται σχεδόν σε ευθεία οι οικίες του χωριού, ποικίλλει περίπου στα 34μ.

Αναφέρεται ότι ο Γουλ. Βιλλεχαρδουΐνος, πρίγκηπας της Αχαΐας, αναχώρησε από την Πάτρα με τα στρατεύματά του περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 1259 και έφτασε στον Ψαθόπυργο από όπου και πέρασε στην Ναύπακτο και από εκεί στην Άρτα για να βοηθήσει τον πεθερό του, δεσπότη Μιχαήλ Β’. Αυτό σημειώνεται στον στίχο 3626 του Χρονικού του Μορέως, ο οποίος αναφέρει «επέρασεν την θάλασσαν του Πάκτου (Ναυπάκτου) εις τον Πύργον (Ψαθοπύργου)». Ο Gerland 59 παρατηρεί ότι κατά τα τέλη της α’ Ενετοκρατίας (1408-13) οι Ενετοί ενδιαφέρονταν να μείνουν στην Πάτρα προπαντός για να έχουν στην κατοχή τους τον «έναντι της Ναυπάκτου (Ενετοκρατούμενης) Πύργον», δηλαδή τον Ψαθόπυργο.

Επίσης έγγραφο της κοινότητας Ραγούζης τον αναφέρει ως Πύργος. Σύμφωνα με το έγγραφο, την 5η Μαρτίου 1448 πλοίο που ήθελε να φορτώσει σιτάρι εντός του κορινθιακού Κόλπου, ναυάγησε «στην παραλία κάτω από τα νερά του πύργου» (ala spiaza, sopra l’acqua del Pirgo). Ακόμη ο διοργανωτής Κορνέρ της τελευταίας ενετοκρατίας σε έκθεση του αποκαλεί τον νυν Ψαθόπυργο Psata, από όπου μεταφέρονταν εμπορεύματα στις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας.

Ο λιμενοδείκτης του Τάγια αναφέρει για τον Ψαθόπυργο: «από τη Βοστίτζα ως τα Καστέλλια πονέντι γαρμπή (Λιβοζέφυρον) είναι μίλλια λ’ και σ’ αυτήν την στράτα βρίσκεις τον Πύργο. Ο Πύργος είναι πόρτο καλό δια τον πονέντι (ζέφυρο) και δια τον λεβάντι (Απηλιώτη) και από εκεί μίλλι είναι το Δρέπανο».

istoriko-simeioma-2

Ο Leake III, μεταφράζει τον Ψαθόπυργο ως ψάθινο πύργο, όπου έβρισκαν καταφύγιο τα ψαροκάικα της ευρύτερης περιοχής του Ρίου. Σημειώνει επίσης ότι κοντά στην ακτή υπάρχουν τα ερείπια ενός πύργου, ο οποίος μπορεί να ήταν οχυρό της Αθηνάς ή κτίριο μεταγενέστερο χτισμένο πάνω σε θεμέλια από αρχαία κτίσματα. Και ο Pouqueville αναφέρει τον Ψαθόπυργο σαν καταφύγιο (με πεύκα και άλλα δέντρα) των ψαροκάικων της περιοχής. Οι Dodwell, Leake και Curtius, με τον Leake να είναι ο κατηγορηματικότερος), τοποθετούν στον Ψαθόπυργο ή κοντά σε αυτόν το Αρχαίο Τείχος της Αθηνάς.

Αν υιοθετήσουμε την άποψη του Leake μπορούμε να εξηγήσουμε πως δια μέσου της φραγκοκρατίας ο πύργος διατήρησε την ελληνική του ονομασία, Pirgos. Επίσης από το έγγραφο του ενετού Κορνέρ έχουμε το συμπλήρωμα του σημερινού συνθέτου, Ψαθόπυργος.

Το πρώτο συστατικό της σύνθετης ονομασίας σύμφωνα με αρκετά λεξικά προέρχεται από το γεγονός ότι στο βαλτώδη τόπο έφυε το ομώνυμο φυτό ψαθί.

Ο τόπος άρχισα να κατοικείται μετά το 1886, όταν κάτοικοι της ζαχόλης Κορινθίας μεταφέρθηκαν εκεί και ξεκίνησαν καλλιέργεια σταφίδας με μεγάλη επιτυχία. Αρχικά το χωρίο λεγόταν ζαχουλίτικα, γρήγορα όμως επικράτησε η ονομασία Ψαθόπυργος και το χωριό απέκτησε σιγά σιγά φήμη εξαιρετικού θέρετρου (Νουχάκης 518,519,526). Την 27η Απριλίου του 1941, αποβιβάσθηκαν από τη Ναύπακτο οι πρώτοι Γερμανοί οι οποίοι προχώρησαν κατά της πόλης των Πατρών. Την 22η Ιουνίου 1944, μια ομάδα ανταρτών επιτέθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ψαθοπύργου και απελευθέρωσαν 24 ομήρους οι οποίοι προηγούνταν. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 4 Γερμανοί τραυματίστηκαν 3 καθώς και οι μηχανοδηγός και θερμαστής της αμαξοστοιχίας (Λάγαρης 26, 104, Θωμόπουλος 39, 52, 64, 70, 75, 80, 310, 364, 473, Λέκκας .8, 9, 41, επ. Ελευθ. ΣΤ’ 182, ΙΒ’ 1008).

Το Τείχος (οχυρό) της Αθηνάς αναζητήθηκε στον όρμο του ψαθοπύργου «ονομαζόμενον από ερειπωμένο πύργο, ο οποίος είχε τη θέση του αρχαίου οχυρού ή στη θέση του ίδιου του ακρωτηρίου Δρέπανο». Τέλος επισημαίνεται ότι 2 χιλιόμετρα ΝΔ του Ψαθοπύργου ευρέθησαν τελευταίως τέσσερις ταφικοί λίθοι γεωμετρικών χρόνων με πήλινα αγγεία (Ν. Παπαχατζής β’ έκδοση .Παυσανίου Αχαϊκών σ.135).

Κατά την απογραφή Corner του 1689 στην Psata, ο πλυθησμός ήταν 13 άνδρες, 2 μεράκια, 13 γυναίκες σύνολο 29 κάτοικοι. Κατά την απογραφή Γριμάνι του 1700 στον Pirgo, ο πληθυσμός ήταν 9 οικογένειες σύνολο 25 κάτοικοι.

Ερείπια του πύργου καθώς και μια λίθινη ενεπίγραφη στήλη σώζονται στο άλλοτε κτήμα Κλεομ. Παπασπηλιόπουλου, 350 μέτρα περίπου μακριά από την σιδηροδρομική γραμμή. Πάνω από τον Ψαθόπυργο (ύψωμα Καλονεράματα ύψ. 600 μ.), αριστερά του οποίου ρέει ο Βολιναίος, υπήρχε θαυμάσιος καταρράκτης, τον οποίο αναφέρουν οι περιηγητές για την μεγαλοπρέπεια του.

Ένα μήνα μετά την επανάσταση του 1821, αποβιβάστηκε με στρατό στον ψαθόπυργο ο Μουσταφάμπεης, απεσταλμένος του Χουρσίτ, με σκοπό να καταπνίξει την επανάσταση στο Αίγιο. Τον Απρίλιο του 1829 μετά την τακτοποίηση τη λήξη της πολιορκίας της Ναύπακτου, αποβιβάστηκε ο Καποδιστρίας ο οποίος συνέχισε την πορεία του για το Ναύπλιο.

 
Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ Ιστορικό σημείωμα

ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κοινοποιήθηκε στον Σύλλογό μας επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μπουρδούλη Αναπληρωτή Δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το θέμα της παλιάς μηχανής άντλησης νερού που υπήρχε έξω από το Παλιό Κοινοτικό Γραφείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Οι ιστορίες ενός τόπου φτιάχνονται από και διαιωνίζονται με τα σύμβολά του. Στον Ψαθόπυργο σύμβολο ιστορίας, παράδοσης, νοσταλγίας μιας ζωής που έφυγε και δεν υπάρχει πια, ήταν μια παλιά μηχανή άντλησης νερού...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως  ......

 

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του Προγράμματος «Καποδίστριας», συνιστά ίσως τη ριζικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης του Ελληνικού κράτους ....

 

Διαβάστε περισσότερα...

Από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθόπυργου αναρτήθηκε έγκαιρα το επίσημο κείμενο διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει το αυτό-διοικητικό μέλλον της χώρας μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οργάνωση του 6ου PSATHATLON;